اتاق بازرگانی ایران و عربستان تأسیس شود

اتاق بازرگانی ایران و عربستان تأسیس شود

اتاق بازرگانی ایران و عربستان تأسیس شود؛ رئیس مرکز خدمات ‌سرمایه‌گذاری اتاق بازرگانی تهران، تدوین استراتژی‌های ‌سرمایه‌گذاری مشترک و سند همکاری‌های اقتصادی بخش‌های خصوصی ایران و عربستان را نخستین گام عملیاتی این همکاری برشمرد.

به گزارش ، فریال مستوفی ظرفیت‌های همکاری اقتصادی و ‌سرمایه‌گذاری با کشور عربستان سعودی را بسیار بالا برشمرد و به‌عنوان نخستین گام عملیاتی کردن این همکاری، تدوین استراتژی‌های ‌سرمایه‌گذاری مشترک و سند همکاری‌های اقتصادی بخش‌های خصوصی دو کشور را پیشنهاد کرد.

مستوفی همزمان با انتشار گزارش این مرکز از شاخص‌ها و متغیرهای اقتصادی عربستان، ظرفیت‌های همکاری‌های اقتصادی با این کشور را تشریح و پیشنهاد تاسیس اتاق مشترک میان دو کشور را مطرح کرد.

وی با اشاره به پیشرفت مذاکرات ایران و عربستان و توافق اخیر دو کشور گفت: تولید ناخالص داخلی عربستان با 834 میلیارد دلار بالغ‌بر 2.3 برابر تولید ناخالص داخلی ایران در سال 2021 بوده است. در حالیکه در سال 2009 دو کشور تولید ناخالص داخلی نزدیکی داشتند. دیگر آمارهای اقتصادی بین‌المللی نیز بیانگر آن است که این کشور در اقتصاد کلان عملکرد بهتری نسبت به ایران در دهه اخیر داشته است.

رئیس مرکز خدمات ‌سرمایه‌گذاری اتاق بازرگانی تهران با استناد به آمار منتشر شده توسط آنکتاد گفت: عربستان در زمینه ‌سرمایه‌گذاری خارجی در سال 2021 موفق به جذب 19.3 میلیارد دلار سرمایه مستقیم خارجی شده است. رقمی که برای ایران براساس ارقام گزارش شده توسط همان نهاد در حدود 1.4 میلیارد دلار بوده است.

همچنین این کشور 23.9 میلیارد دلار در سال 2021 در دیگر کشورها ‌سرمایه‌گذاری مستقیم داشته است.

او با اشاره به گزارشی که در مرکز خدمات ‌سرمایه‌گذاری اتاق تهران در همین زمینه تهیه شده است، توضیح داد: در این گزارش به این نکته اشاره شده است که کشور عربستان چشم‌انداز ۲۰۳۰ را طراحی و منابع و سیاست‌های خود را برای دستیابی به آن بسیج کرده است. هدف دولت این کشور تنوع بخشیدن به اقتصاد عربستان سعودی با فاصله گرفتن از اتکای زیاد به نفت و ایجاد کسب‌وکار و مشاغل بیشتر در بخش خصوصی برای جمعیت جوان و در حال رشد آن کشور است. برای اجرای اصلاحات بلندپروازانه چشم‌انداز ۲۰۳۰، دولت عربستان سعودی به‌دنبال ‌سرمایه‌گذاری خارجی در بخش‌های رو به رشدی مانند زیرساخت‌ها، گردشگری، سرگرمی‌ها و انرژی‌های تجدیدپذیر است.

همچنین این کشور قصد دارد به مرکز حمل‌ونقل و لجستیک بزرگی تبدیل شود که آسیا، اروپا و آفریقا را به هم متصل می‌کند. برای این منظور پروژه‌های زیرساختی شامل شهرهای اقتصادی و مناطق ویژه اقتصادی پیش‌بینی شده است که به‌عنوان قطب‌های صنایع پتروشیمی، معدنی، لجستیکی، تولیدی و دیجیتال عمل خواهند کرد.

مستوفی تاکید کرد: باتوجه به توانمندی شرکت‌های داخلی ایران در برخی از این زمینه‌ها، پتانسیل مشارکت گسترده ایرانیان در این طرح‌ها ‌می‌تواند مورد توجه قرار گیرد. برای این منظور پیشنهاد ‌می‌شود اتاق مشترک ایران و عربستان تشکیل شود.

او با بیان اینکه «به باور برخی ناظران، عربستان به احتمال زیاد برای تحقق چشم‌انداز 2030 خود با یک تعداد محدودیت‌ها روبه‌رو باشد» ادامه داد: سنت کارآفرینی در عربستان سعودی ضعیف است و اقتصاد این کشور همانند کشور ما تحت سیطره دولت ‌قرار دارد. دولت عربستان نیز گاهی اقداماتی انجام ‌می‌دهد که فضای سرمایه‌گذاری را تضعیف و موجب اختلال در برخی از فعالیت‌های بخش خصوصی می‌شود. از طرفی این کشور فاقد سرمایه انسانی در توسعه فناوری مدرن و آموزش صنعتی است.

مستوفی ضمن اشاره به استراتژی سرمایه‌گذاری ملی عربستان تصریح کرد: این استراتژی در سال 2021 اعلام شده و هدف آن رشد اقتصاد عربستان از طریق افزایش سهم بخش خصوصی به ۶۵ درصد از کل تولید ناخالص داخلی و افزایش ‌سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی به ۵.۷ درصد از کل تولید ناخالص داخلی است.

رئیس مرکز خدمات ‌سرمایه‌گذاری اتاق بازرگانی تهران سپس با اشاره به پیشرفت مذاکرات و توافق‌های ایران و عربستان و همچنین باتوجه به وجود قانون «موافقت‌نامه عمومی همکاری‌های اقتصادی، بازرگانی، سرمایه‌گذاری، فنی، علمی، فرهنگی، ورزشی و جوانان بین ‌دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت پادشاهی عربستان سعودی» که در سال 1379 به تصویب رسیده است، خاطرنشان کرد که زمینه و بستر برای گسترش همکاری‌های اقتصادی وجود دارد. هم‌نین با پیشرفت همکاری‌ها، برای تعمیق همکاری‌های سرمایه‌گذاری، معاهده سرمایه‌گذاری دوجانبه (BIT) ‌نیز می‌تواند در دستور کار مقامات دو کشور قرار گیرد.

مستوفی ضمن اشاره به همکاری‌های گسترده چین و عربستان در زمینه‌های مختلف ازجمله اقتصادی، بیان داشت که ایران نیز باید هرچه زودتر با پیگیری رفع تحریم‌ها از این ظرفیت‌های بین‌المللی برای توسعه خود استفاده کند.

وی با اشاره به ظرفیت‌های بانک توسعه اسلامی برای توسعه همکاری‌های دو کشور ایران و عربستان و دیگر کشورها، بیان داشت که با مطالعه الگوهای موفق دیگر بانک‌ها ازجمله بانک توسعه آسیایی، روش‌های توسعه همکاری بین بخش خصوصی دو کشور و دیگر کشورهای حوزه خلیج فارس در مرکز خدمات سرمایه‌گذاری اتاق تهران بررسی شده است که به زودی اعلام خواهد شد.

رئیس مرکز خدمات ‌سرمایه‌گذاری اتاق بازرگانی تهران، به ضرورت بهره‌گیری از ظرفیت‌های عربستان در زمینه ‌سرمایه‌گذاری و همچنین  ایجاد اتاق فکری در این زمینه تاکید کرد و گفت: در اتاق تهران در حال بررسی این موضوع هستیم و به زودی نتایج آن را اعلام خواهیم کرد.

مشروح گزارش مرکز خدمات سرمایه‌گذاری اتاق تهران از اقتصاد عربستان
 

ثبت دیدگاه

شکیبا باشید ...