رونمایی از هکاتون نسل 5 همراه اول

رونمایی از هکاتون نسل 5 همراه اول

رونمایی از هکاتون نسل 5 همراه اول؛ آزمایشگاه فناوری 5G و اینترنت اشیا همراه اول با هدف توانمندسازی حوزه ICT کشور معرفی و نخستین فراخوان هکاتون نسل ۵ مرکز تحقیق و توسعه این اپراتور رونمایی شد.

به گزارش صنعت‌صنف، آیین معرفی و نشست خبری تشریح فعالیت‌های آزمایشگاه نسل پنجم مرکز تحقیق و توسعه همراه اول صبح امروز سه‌شنبه 28 شهریور 1402 با حضور وحید شاه‌منصوری، رییس مرکز تحقیق و توسعه همراه اول سیدمحمد کرباسی، دبیر ستاد توسعه فناوری‌های اتصال‌پذیری و ارتباطات معاونت علمی ریاست جمهوری آزاد روانشید، رییس آزمایشگاه 5G همراه اول و اصحاب رسانه در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران برگزار شد.

رییس مرکز تحقیق و توسعه همراه اول در ابتدای این نشست، ماهیت این آزمایشگاه راه‌اندازی شده و تخصیص یافته به فناوری 5G را مانند آزمایشگاه‌های باز (Open Laboratory) دانست و اظهار داشت: رویکرد ما مبتنی بر طراحی مدرن، انعطاف‌پذیر و با محوریت کار تیمی بوده است. معمولا آزمایشگاه‌های باز به عنوان مکانی برای رفت و آمد پارتنرهای شرکت‌ها درراستای توسعه سرویس و محصول تدارک دیده می‌شوند.

شاه‌منصوری ادامه داد: درواقع ما با راه‌اندازی این آزمایشگاه درصدد توانمندسازی حوزه ICT کشور با محوریت فناوری 5G هستیم و اکنون در این نقطه تمامی زیرساخت‌های مورد نیاز این نسل و آنچه مورد نیاز تیم‌های فناور و استارت‌اپی است، تدارک دیده شده و اکنون می‌توانیم با همکاری معاونت علمی ریاست جمهوری که به نوعی هاب استارت‌اپی کشور به حساب می‌آید، صاحبان ایده را به استفاده از این ظرفیت موجود سوق دهیم.

برگزاری نخستین رویداد هکاتون 5G

رییس مرکز تحقیق و توسعه همراه اول با تأکید بر یکی از اهداف مهم این آزمایشگاه نوآوری که «فرهنگ‌سازی و توسعه آموزش در زمینه فناوری نوین صنعت ارتباطات و فناوری اطلاعات» است، گفت: در همین راستا رویداد «هکاتون 5G» را هم برنامه‌ریزی کردیم تا محیطی رقابتی برای شناسایی افراد و تیم‌های مستعد در حوزه فناوری شبکه‌های مخابراتی نسل پنجم و راهی به سوی توسعه محصولات و خدمات مبتنی بر فناوری شبکه‌های مخابراتی نسل پنجم در شبکه همراه اول باشد.

به‌گفته وی همه علاقمندان به مشارکت در هکاتون شماره یک مرکز تحقیق و توسعه همراه اول که در برگیرنده فرصتی برای شبکه‌سازی و جذب کاربران علاقمند و نخبه در زیست بوم فناوری شبکه‌های مخابراتی نسل پنجم است، می‌توانند به نشانی https://mci.ir/web/rd مراجعه و خود را برای رقابت در آن که جوایز نفرات و تیم‌های اول تا سوم آن به ترتیب 100، 60 و 40 میلیون تومان است که با همکاری همراه اول و معاونت علمی ریاست جمهوری تأمین می‌شود، آماده کنند.

از 5G عبور نکردیم

شاه‌منصوری به اهمیت مقوله سرمایه‌گذاری در فناوری نسل پنجم ارتباطی نیز پرداخت و با اشاره به اینکه ترندها نمایه‌گر این است که از 6G تا افق 2030 خبری نخواهد بود، تصریح کرد: برخلاف تصور برخی که می‌گویند صنعت به‌طور معمول از فناوری‌های «نسل فرد» مانند 1G و 3G عبور کرده و احتمالا همین اتفاق در ارتباط با 5G هم خواهد افتاد، اما رویه‌های جاری در سال 2023 چیز دیگری می‌گوید و این تصور غلط است.

او اضافه کرد: سرمایه‌گذاری وسیعی از سوی وندورها روی توسعه تجهیزات 5G و استانداردسازی‌ها صورت گرفته است و همچنان به صد درصد پتانسیل فناوری این نسل دست نیافته‌ایم. با وجود بیش از یک میلیارد سایت 5G در دنیا همچنان پوشش آن نسبت به نسل قبلی کمتر از 30 درصد است.

وی با اشاره به اینکه انتظار می‌رود تا سال 2025 دوره استانداردسازی‌ها ادامه یابد، بیان کرد: در کشور ما نیز قرار است به زودی باند فرکانسی موردنیاز 5G از سوی سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در اختیار اپراتورها قرار گیرد که این موضوع بر سرعت توسعه تأثیرگذار است.

رییس مرکز تحقیق و توسعه اپراتور اول تلفن همراه همچنین از برنامه افزایش تعداد سایت‌های 5G همراه اول از 400 سایت به 1000 سایت تا پایان سال خبر داد.

در ادامه دبیر ستاد توسعه فناوری‌های اتصال‌پذیری و ارتباطات معاونت علمی ریاست جمهوری هم که در این نشست حضور داشت با بیان اینکه این ستاد بنابر توسعه فناوری شکل گرفت، اظهار کرد: خوشحالیم که آزمایشگاهی با موضوع 5G و اینترنت اشیاء راه‌اندازی شده و همچنین چالش هکاتون هم در گام نخست برای آن تدارک دیده شده است که منجر به شناسایی نخبگان و توسعه فرهنگ فناوری می‌شود.

سیدمحمد کرباسی افزود: از همراه اول بابت دغدغه‌مندی که نسبت به توسعه فرهنگ فناوری دارد تشکر می‌کنم و از دیگر صنایع نیز دعوت می‌کنم که حرکتی مشابه درراستای هم‌افزایی داشته باشند که البته معاونت علمی نیز بنا بر وظیفه خود در این مسیر تسهیلگری خواهد کرد.

کرباسی با بیان اینکه اولویت توسعه فناوری ما «نسل پنجم» است، گفت: به دنبال هوشمندسازی هستیم و برای حل مشکلات و موانع تا رسیدن به افق هوشمندسازی در کشور نیازمند یاری نهادهای حاکمیتی هم هستیم.

در بخش دیگری از این نشست، رییس آزمایشگاه نسل پنجم مرکز تحقیق و توسعه همراه اول نیز با بیان اینکه امکانات ما در این آزمایشگاه شامل چندین شبکه موبایل اختصاصی و در اختیار داشتن لایه‌های دسترسی و هسته‌های فناوری های 4G و 5G است، گفت: یوزکیس‌های متعددی در حال استفاده از ظرفیت ایجاد شده برای پیاده‌سازی روی شبکه هستند.

آزاد روانشید افزود: باتوجه به اینکه در شبکه 5G با انعطاف‌پذیری بالایی در معماری روبه‌رو هستیم، می‌توانیم پاسخگوی طیف وسیعی از کاربری‌ها که جنسشان هم یکسان نیست، باشیم و وجود چنین آزمایشگاهی برای مواردی نظیر آزمون توسعه بسیار کاربردی است.

سرمایه‌گذاری در 5G  اقتصادی نیست

بنابر اعلام اداره کل ارتباطات شرکت ارتباطات سیار ایران، بیان دیدگاه‌ها و ضروریات راه‌اندازی این آزمایشگاه نوآوری از زبان متولیان امر، زمینه‌ساز ایجاد سوالاتی برای خبرنگاران شد که در این بخش به بیان آنها پرداختند و رویکرد سوالات آنان بیش از هر چیز بر مقوله فناوری 5G متمرکز بود.

به‌عنوان نمونه یکی از سوالات درباره میزان استقبال مردم و استفاده از فناوری 5G روی گوشی‌های تلفن همراه‌شان بود که وحید شاه‌منصوری در پاسخ به آن، این موضوع را منوط به دو عامل دانست؛ یکی اپراتورهای تلفن همراه که ایجادکننده شبکه نسل پنجم هستند و در حال حاضر با وضعیت ناخوشایندی که بر فضای تعرفه‌ای مترتب است در عمل سرمایه‌گذاری در این فناوری را غیرمنطقی کرده و دست اپراتورهای تلفن همراه را برای برنامه‌ریزی بلندمدت جهت تبدیل فناوری سایت‌های پیشین‌شان به 5G بسته است.

عامل دیگر محدودیت در استفاده از گوشی‌های تلفن همراه که نسل پنجم را ساپورت می‌کنند است که در عمل دست مردم برای استفاده از این فناوری را می‌بندد که البته رویکرد ما در اپراتور برای حل این چالش، رفتن به سمت مودم‌های 5G است تا بالاخره مردم از مزایای این نسل از فناوری بی‌بهره نمانند.

البته به‌زعم شاه‌منصوری سرمایه‌گذاری در تکنولوژی 5G در دنیا هم تاکنون اقتصادی نبوده است و معمولا اپراتورها در صورت‌های مالی‌شان، بازگشت سرمایه را حدود پنج، شش سال در نظر می‌گیرند؛ حالا این موضوع را با احتساب تحریم‌ها و هزینه‌هایی که از قِبل آن تحمیل می‌شود، در نظر بگیریم شرایط بدتر هم می‌شود.

در پایان بخش پرسش و پاسخ، روانشید همه حاضران در جلسه و خبرنگاران را دعوت به بازدید از سگمنت داشبوردهای پایش شبکه و اتصالات کرد تا به صورت عملیاتی به تشریح فعالیت‌های آزمایشگاه نسل پنجم مرکز تحقیق و توسعه همراه اول بپردازد و در پایان برنامه، یوزکیس‌های حاضر در این آزمایشگاه معرفی و هر کدام روی شبکه نسل پنجم همراه اول آزمایش شدند.
 

ثبت دیدگاه

شکیبا باشید ...