اشتباه پشت اشتباه دیگر!

اشتباه پشت اشتباه دیگر!

اشتباه پشت اشتباه دیگر!؛ سیاست تعرفه‌های متقابل آمریکا، نه تنها منافع مشروع همه کشورها را به خطر می‌اندازد بلکه به‌وضوح با قواعد سازمان تجارت جهانی (WTO) در تضاد است.

به گزارش ، وانگ ونتاو وزیر تجارت چین با انتقاد شدید از سیاست‌های تجاری آمریکا اعلام کرد که پکن همچنان برای حل اختلافات از مسیر دیپلماسی و مذاکره آمادگی دارد اما اگر واشنگتن به مسیر تحمیل تعرفه‌های گمرکی ادامه دهد، «چین تا آخر خواهد جنگید».

وی در گفت‌وگو با کمیسر تجارت اتحادیه اروپا گفت: آمریکا روز گذشته تهدید به اعمال تعرفه‌های 50 درصدی جدید علیه چین کرد؛ اقدامی اشتباه پشت اشتباه دیگر. باید یادآوری کرد که در جنگ‌های تجاری هیچ برنده‌ای وجود ندارد و حمایت‌گرایی راه‌حل نیست.

وانگ همچنین تأکید کرد که سیاست تعرفه‌های متقابل آمریکا، نه تنها منافع مشروع همه کشورها را به خطر می‌اندازد، بلکه به‌وضوح با قواعد سازمان تجارت جهانی (WTO) در تضاد است و ساختار تجارت چندجانبه مبتنی بر قانون را تضعیف می‌کند؛ مسئله‌ای که ثبات اقتصاد جهانی را در معرض تهدید قرار می‌دهد.

اخیرا دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا روزی موسوم به «روز آزادی» با امضای یک فرمان اجرایی، تعرفه‌های گمرکی سنگینی را علیه برخی کشورها در راستای آنچه ایالات متحده از آن به عنوان «سیاست تعرفه‌ای متقابل» نام می‌برد، اعمال کرد.

تعرفه‌های وضع شده از سوی ایالات متحده، چندان تفاوتی میان دوست و دشمن قائل نبود و استثنایی نداشت. از متحدین ایالات متحده امریکا مانند اتحادیه اروپا و ژاپن تا رقبای آن نظیر چین این تعرفه های اعمال شدند که این امر نگرانی از بروز یک جنگ تجارتی جهانی را برانگیخته است.

یکی از کشور هایی که ترامپ تعرفه ی سنگینی برای آنها اعمال کرد، چین بود؛ ترامپ در ابتدا تعرفه 34 درصدی بر اموال چینی را اعلام کرده بود، اما روز جمعه چین در اقدامی متقابل از اعمال تعرفه 34 درصدی بر اموال وارداتی امریکایی خبر داد. ترامپ نیز در واکنش به این اقدام چین تعرفه‌ها بر اموال این کشور را 50 درصد دیگر افزایش داد که به این ترتیب مجموع تعرفه‌های وضع شده بر اموال چینی به 104 درصد رسید.

این در حالی است که چینی ها نیز دوباره تعرفه 84 درصدی روی کالاهای آمریکایی اعمال کردند و مجموعا به 118 درصد رساند. بدین ترتیب رقم تعرفه‌ها دو کشور علیه همدیگر از دیروز تا کنون 50 درصد رشد کرده است.

با فراگیر شدن پدیده جهانی سازی، به نوعی دیوارهای میان کشورها برداشته و به اصطلاح تجارت جهانی شد. تا قبل از این اتفاق کشور ها معمولا به دنبال این بودند که کالاهایی را که در کشور خود قادر تولید آنها نیستند، از دیگر کشور ها وارد کنند و در خصوص کالاهایی که مزیت رقابتی دارند تعرفه گذاری کنند تا واردات این کالاها از صرفه اقتصادی بیفتند.

به مرور زمان و با گسترش نظرات صاحب نظرانی همچون فریدمن پدیده جهانی‌سازی تئوریزه شد.

فریدمن معتقد بود که دولت ها با گذاشتن تعرفه ها، حق انتخاب آزاد را از شهروندان صلب می‌کنند. این در حالی بود که مشخصا اقتصاد ایالات متحده از پدیده جهانی سازی بیشترین نفع را برد.

نکته‌ای که در این میان وجود داشت این بود که، با گسترش تجارت جهانی، نیاز به دلار امریکا افزایش پیدا می‌کرد. طبیعی است که افزایش تقاضای دلار به این معنا است که کشورها باید یک کالا یا خدمتی که دارای ارزش ذاتی هستند (از جمله نیروهای نخبه انسانی) به آمریکا صادر کنند تا در قبال آن دلار کسب کنند.

گفتنی است به گفته کارشناسان حجم تجارت جهانی با نظریه تجارت جهانی فریدمن، 345 برابر شد و با همین نسبت حجم نیاز به دلار امریکا 345 برابر شد.

چین چگونه، هژمونی دلار را تهدید می‌کند؟

بنابر اعلام تسنیم، اگرچه جهانی‌سازی عواید زیادی برای امریکا داشته، اما در کنار این عواید اثرات مخربی هم در بر داشته است. اثر مخرب جهانی‌سازی و عدم تعرفه‌گذاری، باعث شده تا صنایع و سرمایه‌گذاری‌‎ها از خاک آمریکا خارج شوند و سعی کنند تولید خود را به کشورهایی که نیروی کار ارزانتر، زمین ارزانتر، انرژی ارزانتر و... دارند، ببرند.

اما نکته دیگری که وجود دارد این است که باتوجه به اینکه ایالات متحده از دلار به عنوان سلاح علیه اقتصاد کشورهای دیگر استفاده کرده، در طی 10، 15 سال اخیر کشورها را به این فکر انداخته که تا می‌توانند دلار را از معاملات خود کنار بگذارند.

طبق اذعان خود ترامپ در سخنرانی‌های انتخاباتیش، با وجود ادامه تحریم ها، سرعت پیمان‌های پولی میان کشورهای مختلف افزایش پیدا می کند و دولت ها سعی می‌کنند در معاملات جهانی خود نقش دلار را کمرنگ کنند.

به این ترتیب آمریکا کم‌کم سلطه بر کشورها را از دست می‌هد و هژمونی دلار به خطر می‌افتد. از آن سو نیز چین مترصد فرصتی است تا ارز خود را جهان رواتر کند. دقیقا ترس از خدشه به جایگاه جهان روایی دلار است که ترامپ بلافاصله پس از روی کار آمدن، تشکل‌هایی از جمله بریکس را تهدید می‌کند که دلار را از معاملات خود کنار نگذارند.

در واقع ترامپ قصد دارد به جای تحریم، با تعرفه‌گذاری، دوباره نقش و هژمونی دلار که رو به افول است را احیا کند و به همین دلیل است که با تعرفه‌گذاری سعی دارد تا اول دوباره صنایع و شرکت‌ها را تشویق به حضور در امریکا کند و دوم در این مسیر مانعی برای رشد بیشتر اقتصاد چین ایجاد کند.

گفتنی است که به گفته بیشتر کارشناسان، در شرایط فعلی تنها اقتصادی که می‌تواند با اقتصاد ایالات متحده رقابت کند، اقتصاد چین است و از همین رو در راس جنگ اقتصادی ترامپ، چین حضور دارد.
 

ثبت دیدگاه

شکیبا باشید ...