ساخت ممبرانهای آب شیرینکن در ایران
طرح ساخت و تولید ممبرانهای آب شیرینکن در قالب طرحهای توسعهای در دستور کار چادرملو قرار گرفته است.
به گزارش صنعتصنف، مدیرعامل شرکت بینالمللی معدنی و صنعتی سیپیجی پارس بهعنوان بازوی اجرایی مجموعه چادرملو در گفتوگویی با اشاره به طرحها و برنامههای فناورانه متکی به ایدههای دانشبنیان گفت: طرح ساخت و تولید ممبرانهای آب شیرینکن در قالب طرحهای توسعهای این شرکت در دستور کار چادرملو قرار گرفته است.
حسینی افزود: با عنایت به فرمایشات مقام معظم رهبری درباره نامگذاری سال 1401 «تولید؛ دانشبنیان و اشتغالآفرینی»، شرکت چادرملو با رویکرد تولید محصولات استراتژیک مبتنی بر فناوری پیشرفته محصول و سرلوحه قراردادن بیانات مقام معظم رهبری برای تولید ممبرانهای اسمز معکوس و رهایی از وابستگی به کشورهای خارجی و جلوگیری از خروج ارز از کشور و همچنین ایجاد پایگاهی جهت تحقیق و توسعه توسط این شرکت و علاقمندان و دانش پژوهان ایرانی جهت بهروزآوری و توسعه محصولات مرتبط، پروژه تولید فیلترهای صنعتی اسمز معکوس از مسیر انتقال تکنولوژی و خرید ماشین آلات با سرمایه گذاری حدود 60 میلیون یورو را آغاز کرده است.
وی همچنین افزود: هم زمان با تولید انبوه، توسعه محصول یا محصولات آتی از طریق ایجاد دفتر تحقیقات و توسعه و همکاری با صاحبان تکنولوژی اولیه و یا دیگر صاحبان تکنولوژی و مراکز تحقیقاتی داخل کشور انجام خواهد شد و اجرای این طرح از اواسط سال جاری آغاز و طی 24 ماه به پایان میرسد و سالانه 50 هزار عدد ممبران آب شیرین کن با اجرای این طرح در کشور تولید خواهد شد.
مدیرعامل شرکت بینالمللی سی پی جی پارس همچنین درباره نقش آب در تولید و توسعه صنعتی کشور افزود: میزان مصرف آب در کشور ما در بخش کشاورزی 90 درصد، مصارف خانگی و شرب 7 درصد و در صنعت حدود 3 درصد است. بنابراین اگرچه در حال حاضر سهم آب مصرف شده در بخش صنعت در مقایسه با بخش کشاورزی ناچیز است، ولی رویکرد توسعه اقتصادی کشورهای جهان نشان میدهد که به تدریج با توسعه صنعتی، این سهم به مراتب در حال افزایش است، ضمن اینکه تامین آب برای صنایع و معادنی که معمولا در مناطق دور از منابع آب شکل گرفتهاند، مساله مدیریت منابع آب در این بخشها را پراهمیتتر میکند.
وی افزود: باتوجه به میانگین بارش سالانه در کشور به مقدار 420 میلیارد متر مکعب و تبخیر آن در سال به میزان 300 میلیارد متر مکعب به دلیل دمای بالای هوا، باید در راستای احیای آبهای شور و بازیافت پساب اهتمام بیشتری شود.
در حال حاضر تولید 70 میلیون مترمکعب آب شیرین در روز با استفاده از تکنولوژی فیلترهای اسمز معکوس در دنیا انجام میگیرد. این رقم 50 درصد از کل ظرفیت تولید آب شیرین در جهان است. جهت تولید این حجم آب شیرین سالانه 2 میلیون فیلتر اسمز معکوس در سطح جهان تولید و عرضه میشود. بیش از 60 درصد از فیلترهای اسمز معکوسی که سالانه در جهان تولید میشود در منطقه خاورمیانه به خصوص در عربستان، امارات متحده عربی و شمال آفریقا (MENA) استفاده میشود. بهای پایینترآب تولیدی در واحدهای اسمز معکوس نسبت به دیگر فرایندها، مهمترین عامل پیشی گرفتن فرایند اسمزمعکوس نسبت بـه دیگر روشها و در نتیجه، اقبال به استفاده از ممبران اسمز معکوس است.
مدیرعامل سی پی جی پارس با استناد بند الف ماده ۳۶ برنامه ششم توسعه که براساس آن دولت را مکلف کرده است تا پایان اجرای برنامه، حداقل ۳۰ درصد آب آشامیدنی مناطق جنوبی کشور را از طریق شیرینسازی آب دریا تأمین کند، گفت: در حال حاضر در کشور ما ۶۲ واحد نمکزدایی آب با مجموع ظرفیت تولید ۲۶۰ هزار مترمکعب در شبانه روز در حال بهرهبرداری و ۲۵ واحد دیگر نیز با مجموع ظرفیت تولید ۲۳۶۲۲۰ مترمکعب در شبانه روز در دست ساخت است و مجموع ظرفیت تولید روزانه ۴۳۹ هزار مترمکعب در استانهای واقع در حاشیه خلیج فارس و دریای عمان قرار دارند که از نظر تعداد ۲.۷۸ درصد و از نظر ظرفیت ۵.۸۸ درصد کل تأسیسات نمکزدایی آب شرب کشور را شامل میشود و بیش از 75 درصد از آب مورد نیاز تاسیسات استراتژیک کشور مثل نیروگاهها، پالایشگاهها، معادن، پتروشیمی و صنایع غذایی توسط سیستم ممبرانهای RO ساخت کشورهای آمریکایی و اروپایی و دیگر کشورهای تولیدکننده آن در دنیا که بسیار محدود هستند تامین میشود.
بنابراین باتوجه به شرایط فعلی، وجود تحریم های مختلف و میزان مصرف ممبران در خاورمیانه، سرمایه گذاری در تولید ممبران RO باتوجه به نیاز رو به رشد آن در ایران و منطقه را میتوان یک اولویت راهبردی به شمار آورد. ایـن فرایند تولیدی می تواند علاوه بر تأمین نیازکشور و واردات ارز از طریق صادرات، در افزایش همافزاییهای با کشورهای خاورمیانه نقش مهمی ایفا کند و باید به عنوان یک نیاز راهبردی، الزامی تلقی شود.
ممبران RO چیست؟
ممبران اسمز معکوس، استوانه ای متشکل از لایه های نازک پلیمری است که جهت انتقال جرم میان دو محلول با غلظت های مختلف استفاده می شود. حدود 82 درصد از منابع آب دریا (SW) و آب شور (BW) توسط این فرآیند تصفیه می شود. آب وارد شده به درون هوزینگ، به صورت چرخشی، اطراف فیلتر به چرخش در می آید. بر اثر چرخش آب در اطراف ممبران، آب خالص و بدون آلودگی از منافذ کوچک غشار عبور کرده و وارد مجرای خروجی آب میشود. این آب تصفیه شده، خالص بوده و از دستگاه خارج میشود. یک سیستم RO با عملکرد بالا میتواند تا 99.8 درصد از آلایندههای محلول موجود در آب آشامیدنی که شامل نمکها، ترکیبات آلی، میکروارگانیسمها، ویروسها، مولکولهای چربی و روغن و پیروژنها را از بین ببرد.
ثبت دیدگاه