افزایش 115 درصدی تجارت با ترکیه با تضعیف ریال

افزایش 115 درصدی تجارت با ترکیه با تضعیف ریال

افزایش 115 درصدی تجارت با ترکیه با تضعیف ریال؛ براساس آمارهای گمرک مجموع تجارت بین ایران و ترکیه با افزایش ۱۹ درصدی از نظر دلاری، رشد ۱۱۵ درصدی از نظر ریالی داشته اما از نظر وزنی کاهش حدود هفت درصدی را تجربه کرده است.

به گزارش ، براساس آمارهای منتشر شده از سوی گمرک جمهوری اسلامی ایران، مجموع تجارت بین ایران و ترکیه در سال 1401 رشد قابل توجهی نسبت به سال ۱۴۰۰ پیدا کرده و با افزایش ۱۹ درصدی از نظر دلاری، رشد ۱۱۵ درصدی از نظر ریالی داشته اما از نظر وزنی کاهش حدود هفت درصدی را تجربه کرده است.

این رشد در مبادلات تجاری ایران و ترکیه ناشی از افزایش ارزش کالاهای وارداتی و صادراتی از نظر ریالی و ارزی است، چراکه به عنوان نمونه صادرات ایران در سال گذشته به ترکیه از نظر وزنی با کاهش نسبی روبه‌رو شده اما این صادرکنندگان ایرانی و تاجران ترکیه‌ای بوده‌اند که آمار صادرات ایران به ترکیه را با افزایش ۲۳ درصدی از نظر ارزش دلاری روبه‌رو کرده‌اند.

نگاهی به تجارت دو کشور نشان می‌دهد ایران در سال گذشته با صادرات حدود ۷.۵ میلیارد دلار محصولات مختلف به ترکیه، این شریک تجاری را در رتبه سوم نگه داشته است.

از سوی دیگر واردات ایران از این کشور در سال گذشته نسبت به سال ۱۴۰۰ با افزایش ۱۵ درصدی روبه‌رو شده و ترک‌ها مانند سال گذشته سومین صادرکننده به ایران هستند.

ایران در سال ۱۴۰۰ حدود ۵.۲ میلیارد دلار کالای مختلف از ترکیه وارد کرده و این کشور سومین کشور فروشنده به ایران لقب گرفته بود. در سال جاری نیز با واردات بیش از شش میلیارد دلار در همین رتبه در بین شرکای تجاری ایران قرار گرفته‌ است.

نگاهی به آمارهای واردات ترکیه به ایران در سال گذشته، نشان از کاهش پنج درصدی از نظر وزنی، افزایش ۱۵ درصدی از نظر ارزش دلاری و رشد ۵۱۶ درصدی از حیث ارزش ریالی نسبت به سال ۱۴۰۰ دارد.

بررسی جزییات صادرات ایران به ترکیه نشان می‌دهد که «گاز طبیعی مایع شده در ظروف یکهزار سانتی مترمکعب و بیشتر» در رتبه نخست کالاهای صادر شده به ترکیه قرار گرفته و سهم بیش از ۴۱ درصدی را در این فهرست بلند بالا دارد.

پس از آن «آلومینیوم بصورت کارنشده، غیرممزوج» دومین محصول صادراتی به ترکیه است که تاجران این کشور برای خرید آن بیش از ۶۳۲ میلیون دلار هزینه کرده‌اند. البته «سایر اوره حتی به صورت محلول در آب» نیز در رتبه سوم در این جدول جزو عمده کالاهای صادراتی به ترکیه هستند.

واردات ایران از ترکیه با جهش نسبی روبه‌رو شده است؛ «روغن دانه آفتابگردان، روغن گلرنگ یا زعفران کاذب (کارتام Carthame)، خام» نخستین کالای وارداتی است که برای ایران بیش از ۶۷۰ میلیون دلار خرج برداشته و  ۱۱.۰۳ درصد واردات ترکیه به کشورمان را شامل می‌شود. بعد از آن «تراکتورهای جاده ای برای نیمه تریلرها» است که با ارزشی بالغ بر ۴۷۴ میلیون دلار و سهم ۷.۸۱ درصدی دومین رتبه را به خود اختصاص می‌دهد.

«ذرت دامی»، «تراکتورها فقط با موتور پیستونی درونسوز تراکمی-احتراقی (دیزل یا نبمه دیزل)»، «موز سبز تازه یا خشک کرده» و غیره دیگر کالای خریداری شده تجار ایرانی از همتایان ترکی‌ در سال گذشته است که در رتبه‌های بعدی قرار گرفته است.
 

ثبت دیدگاه

شکیبا باشید ...