تغییر پایتخت و الزامات توسعه دریامحور

تغییر پایتخت و الزامات توسعه دریامحور

تغییر پایتخت و الزامات توسعه دریامحور؛ با توجه به موضوع آمایش سرزمینی و مطالعات انجام شده، منطقه مکران مناسب‌ترین منطقه‌ای است که می‌تواند به پیشران اقتصاد دریامحور تبدیل شود

به گزارش ، حسن بیک‌محمدلو، استاد دانشگاه در یادداشتی به بیان ایجاد و انجام ضرورت‌های پیش از انتقال و جابه‌جایی پایتخت پرداخته و تصریح می‌کند که موضوع تغییر پایتخت، موضوعی کلان و چندوجهی است.

موضوع اول درباره تغییر پایتخت و توسعه دریامحور، طراحی و جانمایی درست و دقیق و کارشناسی‌شده با هدف ایجاد ارزش افزوده اقتصادی در سواحل است؛ ایجاد ارزش افزوده اقتصادی در سواحل موضوعی است که باعث گسیل و استقرار جمعیت می‌شود. در کشورهای مختلف جهان نیز دیده می‌شود که 60 درصد جمعیت در کنار آب‌ها و سواحل ساکن هستند.

تجربه نشان داده مهم‌ترین امر برای استقرار جمعیت نیز ایجاد بنگاه‌های اقتصادی و مراکز شغلی متناسب با محیط زیست ساحلی و دریایی در چنین جغرافیایی است. بنابراین تا وقتی بنگاه‌های اقتصادی در نوار ساحلی مستقر نشوند، ایجاد اشتغال و کارآفرینی نکنند و کارکنان خود را به نوار ساحلی نبرند، صحبت از توسعه اشتباه است.

این نکته هم اهمیت دارد که تا زمانی که منطقه مورد نظر به استقلال اقتصادی نرسیده باشد، استقبال جمعیت از اسکان در آن منطقه زیاد و فراگیر نخواهد بود.

نکته دوم در بحث انتقال پایتخت و استقرار آن در سواحل نیز این است که چون محوریت ابلاغیه سیاست‌های کلی توسعه دریامحور از سوی مقام معظم رهبری و پیشانی کار با موضوع‌های اقتصادی است، باید یک منطقه جغرافیایی به عنوان پیشران اقتصاد انتخاب شود.

بدیهی است با توجه به موضوع آمایش سرزمینی و مطالعات انجام شده در خصوص ویژگی‌های خاص و ظرفیت‌های اقتصادی سواحل کشور در شمال و جنوب، منطقه مکران مناسب‌ترین منطقه‌ای است که می‌تواند به پیشران اقتصاد دریامحور تبدیل شود.

یعنی اگر بخواهیم جایی را به عنوان جغرافیای پیشرفت اقتصادی و تبدیل آن به پیشران اقتصاد دریامحور در نظر بگیریم، سواحل و پسکرانه‌های مکران مناسب‌ترین منطقه برای این موضوع است. بدیهی است ایده تمرکز بر کار اقتصادی در یک منطقه با لحاظ ظرفیت‌های دریایی می‌تواند در بخشی از سواحل مکران (مکوران) اجرایی شود.

چنین مفهومی می‌تواند نزدیک به موضوع تغییر پایتخت اقتصادی باشد اما الزاماً مترادف پایتخت اقتصادی جدید هم نیست و دقیق‌تر آن است که بگوییم یک طرح پیشرفت جهش‌گونه در یک جغرافیای خاص رخ خواهد داد.

موضوع تغییر پایتخت، موضوعی کلان و چندوجهی است که در حال حاضر مؤلفه‌های مختلف آن فراهم نیست و ظرفیت‌های آن ایجاد نشده است، بنابراین رونق‌بخشی سواحل مکران در شرایط فعلی باید در قالب یک طرح روشن و برنامه اقدام جهش‌گونه و همه‌جانبه مبتنی بر ظرفیت‌های دریایی قرار گیرد.

در مراحل بعدی و در صورت تحقق برنامه‌های توسعه‌ای و استقرار جمعیت در سواحل مکران، می‌توان برای تبدیل این منطقه به پایتخت نیز با برنامه‌ریزی مناسب اقدام کرد.

منبع: ماهنامه بندر و دریا
 

ثبت دیدگاه

شکیبا باشید ...