وزارت جهادکشاورزی شعارزده تصمیم نگیرد
وزارت جهادکشاورزی شعارزده تصمیم نگیرد؛ تحقق تکلیف 145 میلیون قطعه جوجهریزی برای تامین گوشت به مرغداران، دور از واقعیتهای موجود و امکان تحقق ندارد.
به گزارش صنعتصنف، دبیر فدراسیون طیور ایران، نامه اخیر وزارت جهادکشاورزی مبنی بر تکلیف 145 میلیون قطعه جوجهریزی برای تامین گوشت به مرغداران را دور از واقعیتهای موجود این صنعت دانست و باتوجه به کاهش مرغ اجداد پیشنهاد کرد که هدف اصلاح و ابتدا شرایط لازم برای نزدیک شدن به این هدف فراهم شود.
معاون امور دامی وزارت جهادکشاورزی در نامهای به رؤسای ادارات استانی این وزارتخانه، برش استانی جوجهریزی را ابلاغ کرده است که این نامه، حاکی از هدفگذاری تعداد 145 میلیون قطعه جوجهریزی در ماه برای تحقق 130 میلیون مرغ آماده کشتار در پایان دوره پرورش است.
همچنین در این ابلاغیه چنین تکلیف شده است که 30 درصد سهمیه جوجهریزی یاد شده باید از سویه آرین باشد؛ این هدفگذاری البته از زبان وزیر جهاد کشاورزی نیز مطرح شده و محمدعلی نیکبخت بر این عقیده است که با جوجهریزی ماهانه 130 میلیون قطعه، نیاز بازار مرغ کشور به طور حتم تامین میشود.
فرزاد طلاکش، دبیر فدراسیون طیور ایران در واکنش به آنچه در دستورالعمل وزارت جهادکشاورزی قید شده با برشمردن استدلالهایی درباره پیششرطهای تحقق این هدفگذاری در سه بخش مرغ اجداد گوشتی، مرغ مادر و مرغ گوشتی خواستار توجه به نظرات کارشناسی و اصلاح تصمیمات راهبردی بدون هرگونه شعارزدگی شد.
طلاکش به این نکته اشاره کرد که از نیمه دوم سال 1400 تاکنون هیچ جوجه اجدادی به کشور وارد نشده و تمام اتکای کشور به اجداد سویه آرین بوده که نتایج نامطلوب آن منجر به چالش جدی تولید گوشت مرغ طی دو سال گذشته شده است.
او افزود: از طرفی عمر اجداد موجود کشور که قبل از سال 1400 وارد کشور شده بهطور کامل منقضی شده و این اجداد توان کمی و کیفی لازم برای تولید جوجه مادری مورد نیاز را که بتواند حداقل 190 میلیون عدد تخممرغ نطفهدار قابل جوجهکشی در ماه تولید کند، ندارد. بنابراین حداقل از زمان شروع پرورش مرغ اجداد تا 18 ماه بعد از آن، تحقق ایده پرورش 145 میلیون قطعه جوجه یکروزه و 130 میلیون قطعه مرغ آماده کشتار با شرایط و توانایی موجود اجداد کشور امکانپذیر نبوده و لازم است با مراجعه به آمارهای واقعی، اصلاح هدف صورت گیرد.
طلاکش همچنین به وضعیت مرغ مادر اشاره کرد و گفت: باتوجه به پتانسیل موجود مرغ مادر در کشور که طی 3 ماه آخر سال 1401 و در ماههای خرداد و تیر 1402 با کاهش قابل توجه جوجهریزی روبهرو شده است، امکان دستیابی به اهداف موردنظر وجود ندارد. حتی به شرط واردات تخم نطفهدار بازهم تحقق هدفگذاری 145 میلیون جوجهریزی حداقل سه ماه بعد از اجازه واردات امکانپذیر خواهد بود. البته مشروط بر اینکه ارز مورد نیاز آن در زمان مناسب اختصاص یابد. اگرنه این زمان هم باید به کل فرآیند اشاره شده در محاسبات اضافه شود.
بهگفته وی، از سوی دیگر تحقق احتمالی این ایده به معنای اقدام غیرکارشناسی فنی و اقتصادی در حمایت از سرمایهگذاری مرغ مادر و تجاری در کشور است و بهطور قطع لازم است به آمارهای واقعی و واقعیتهای مقایسهای سالهای قبل رجوع شده و اصلاح هدف اعلام شده، صورت پذیرد.
بنابر اعلام روابط عمومی اتاق بازرگانی تهران، دبیر فدراسیون طیور ایران در ادامه با اشاره به برخی ملاحظات شامل حفظ و پایداری تولید داخلی که جایگزین ندارد، توجه به میانگین سرانه مصرف واقعی جامعه که فعلاً در سطح 25 کیلوگرم است، عدم وجود شرایط پایدار بازارهای صادراتی، امکانپذیری واقعی و غیرشعاری تامین ارز برای واردات نهاده و عدم امکان ذخیرهسازی استراتژیک نهادهها و گوشت مرغ، به سیاستگذار توصیه کرد که در شرایط فعلی از برنامهریزی بیشتر از میانگین 120 میلیون قطعه جوجهریزی در ماه خودداری کند و اگر هرگونه نگرانی برای قیمت مرغ تا محدوده واقعی 85 هزار تومان برای مصرفکننده وجود دارد، آن را از طریق پرداخت یارانه جبران کند.
طلاکش همچنین خبر داد که فدراسیون طیور ایران نظرات خود را در قالب نامهای بسیار مهم به وزیر جهادکشاورزی انتقال داده است.
ثبت دیدگاه