بامابانک ایران زمین بانک محلات شد
بامابانک ایران زمین بانک محلات شد؛ پروژه ملی حمایت از محلات کمبرخوردار فرصت مناسبی است که بانک ایران زمین بتواند از تمامی ظرفیتهای خود در جهت ایجاد یک تحول بزرگ اجتماعی استفاده کند.
به گزارش صنعتصنف، مراسم رونمایی از نئوبانک باما روز یکشنبه 29 تیرماه 1404 با حضور عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، معاون سابق فناوریهای نوین بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، مدیران ارشد بانک ایران زمین و هلدینگ فناوری اطلاعات جامپ و همچنین جمعی از فعالان اجتماعی و اقتصادی برگزار شد.
در این مراسم عبدالمجید پورسعید رئیس هیأت سرپرستی بانک ایران زمین با بیان این که هر کسبوکاری که در جامعه فعالیت دارد، در قبال آن جامعه مسئولیت دارد، گفت: هر سازمان و نهاد یا مجموعهای که در یک جامعه کسب درآمد میکند، موظف است در جهت رفاه شهروندان خود گام بردارد و به وظیفه مسئولیت اجتماعی خود عمل کنند.
پورسعید معتقد است یک بانک باید ظرفیتها و پتانسیلهای خود را در جهت توانمندسازی اقشار مختلف و توسعه پایدار در جامعه به کار گیرد و افزود: پروژه ملی حمایت از محلات کمبرخوردار فرصت مناسبی است که بانک ایران زمین بتواند از تمامی ظرفیتهای خود در جهت ایجاد یک تحول بزرگ اجتماعی که با حضور 2020 محله پیادهسازی شده است استفاده کند.
این مدیر عالی بانکی خاطرنشان کرد: با استفاده از امکاناتی که تکنولوژی در اختیار ما قرار داده است که البته بانکداری دیجیتال به عنوان نمونه بارز استفاده از این فناوری مطرح میشود، میتوان در کنار استعدادها و پتانسیلهای محلی شاهد شکوفایی اقتصادی و اجتماعی در همین جوامع کوچک بود. جوامعی که بهرغم برخورداری کم دارای استعدادهای فراوانی هستند.
وی با اشاره به اینکه بانک ایران زمین سالهاست در این پروژه به طور خاص حضور دارد، گفت: امیدوارم با ظرفیتی که در محلات وجود دارد و همچنین سرویسهای بانکداری دیجیتال بانک ایران زمین و امکانات طراحی شده در نئوبانک باما، حرکت مثبتی در جهت رونق اقتصادی کشور و توسعه پایدار جامعه صورت پذیرد.
مسئولیم مردم را توانمند کنیم
بنابر اعلام روابط عمومی ایران زمین، در ادامه این مراسم علی آقامحمدی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام استفاده از ظرفیتهای اجتماعی را منشا همه تحولات در جامعه بیان کرد و گفت: مجموعه بزرگی دلسوزانه در کنار هم جمع شدند و در تلاش هستند که یک ظرفیت بزرگ اجتماعی را توانمندسازی کنند، حمایت کنند و به نتایج قابل قبولی برسانند.
آقامحمدی افزود: طبقات کمتر برخوردار در کشور افرادی هستند که درگیری مالی، گرسنگی، اعتیاد، مشکلات خانوادگی را دیدهاند و از ترس و ریسک و ناامیدی عبور کردهاند. ما باید با همکاری و حمایت یکدیگر این قشر را در جهات مختلف همچون مسکن، شغل، تحصیلات، غذا و پوشاک، سلامت، ورزش و تفریحات، فرهنگ و مذهب یاری کنیم.
وی جامعه را به دو گروه زیر 30 سال و بالای 30 سال تقسیم کرد؛ گروهی که مسیر زندگیشان را شروع کردهاند و به راحتی قابل تغییر نیستند و درگیر کار شدند. گروه دیگر افرادی که هنوز تشکیل خانواده ندادند و شاغل نیستند و در ابتدای راه قرار دارند. گروه زیر 30 سال هدف تحول ما و گروه بالای 30 سال هدف توانمندسازی ما هستند.
آقامحمدی ضمن اشاره به اهمیت بانک زمان در این پروژه، خاطرنشان کرد: به طور طبیعی تامین مالی مسئله قابل توجهی است. اما قبل از آن ما بانک زمان میخواهیم. بانک زمان یعنی هر فرد در حرفه خودش بداند به ازای خدماتی که میدهد چه میزان دریافتی خواهد داشت.
وی در خصوص ایجاد منابع مالی برای مشاغل گفت: با شبکههای ایجاد شده در محلات، افراد با هم فعالیت دارند و دائماً به منابع مالی نیاز ندارند. شرط دریافت منابع مالی استعداد است. به میزان استعداد و انگیزه و تلاش در شبکهها و میزان فعالیت منابع مالی دریافت خواهد شد.
آقامحمدی افزود: ما مسئولیم مردم را توانمند کنیم. باید منابع مالی در اختیار کسب و کارها قرار دهیم و به موقع براساس نوع فعالیتشان باید بازپرداخت را تقسیم کنیم و دریافت کنیم.
ایجاد زیستبوم مالی در نئوبانک باما
در ادامه اصغر نورالهزاده مدیرعامل سابق صندوق کارآفرینی امید در خصوص اقداماتی که باید در بانکداری اجتماعی صورت پذیرد، گفت: در نظام تامین مالی رسمی و غیررسمی و حتی در نظام بانکداری کشور، دو موضوع در دسترس بودن منابع مالی و سهل بودن در اختیار گرفتن آن، در حوزه بانکداری اجتماعی برای اصلاح و رفع آن تلاش میشود.
نورالهزاده افزود: ابتدا تسهیلگران باید منابع مالی را در دسترس عموم به خصوص گروهها و کسب و کارهای اجتماعی قرار دهیم و سپس فرآیندی را ایجاد کنیم که گروههای هدف بتوانند به آسانی آن را دریافت کنند.
وی در بحث اعتبارسنجی افراد گفت: در بانکداری رسمی اعتبارسنجی همیشه برای اشخاصی صورت میگیرد که گردش مالی مناسب دارند و هیچ مطالباتی از تسهیلات دریافتی گذشته ندارند. باید ساز و کاری ایجاد شود که کسب و کارهای نوپا که توان مالی، اعتبار و تضامین مختلف ندارند بتوانند از امکانات و تسهیلات بانکی بهرهمند شوند. بانکداری اجتماعی باید تلاش کند با ساز و کارهایی که طراحی کرده است، این موضوعات را حل کند.
مدیرعامل سابق صندوق کارآفرینی امید خاطرنشان کرد: ما در نئوبانک باما با هماهنگی ایران زمین سعی کردیم این موضوعات را مرتفع کنیم. چشمانداز ما این است که یک زیستبوم مالی اجرا شود که در این زیستبوم بتوانیم بهبود معیشت در جوامع کمبرخوردار به خصوص در روستاها و در حاشیه شهرها و محلات را ایجاد کنیم.
راهاندازی توت و باماتل
سپس مدیرعامل شرکت سامان تل در این مراسم، توسعه بانکداری اجتماعی را نیازمند وجود یک جامعه اجتماعی دانست که از طریق این ارتباط بتوان یک فناوری را راهاندازی کرد.
اکبر قهری گفت: ما در دو حوزه شبکههای اجتماعی و اپراتوری مختص محلات، دو مجموعه «توت» (توسعه و تحول) و در حوزه ارتباطی بحث باماتل را کلید زدیم و از 3 سال پیش آغاز کردیم که در نهایت عید امسال باماتل شکل گرفت و نرمافزار توت راهاندازی شد.
مدیرعامل شرکت سامان تل در خصوص امکانات اپلیکیشن توت تصریح کرد: این اپلیکیشن مختص محلات کمبرخوردار نیست و همه محلات کشور میتوانند از آن استفاده کنند.
به گفته وی، هر محله دارای یک شبکه مجزاست و داخل آن تعدادی گروه و کانال طراحی شده است که اطلاعرسانی محلات را اعلام میکنند. همچنین بخش نیازمندیهای محلات و خدمات تخصصی در محله از دیگر امکانات این اپلیکیشن است که مردم میتوانند از آن استفاده کنند.
قهری، کیف پول اپلیکیشن توت را ویژگی متفاوت آن با دیگر اپلیکیشنها بیان کرد و گفت: ما در برنامه توت کیف پول جامع و مناسبی طراحی کردیم که همه امکانات از جمله دریافت و پرداخت پول، شارژ و انتقال وجه به آسانی در آن قابل انجام است. همچنین کاربران میتوانند فیش پرداخت به صورت الکترونیکی صادر کنند و دریافتکننده خدمات از کیف پول خودش آن را پرداخت میکند.
وی خاطرنشان کرد: اپراتور باماتل هر آنچه دیگر اپراتورها دارند را دارد و در دورترین نقاط کشور قابل استفاده است.
مدیرعامل شرکت سامان تل اضافه کرد: طراحی باماتل براساس جامعهمحوری و محلهمحوری است. هزینههای استفاده از این اپراتور در محله خود کاربران بسیار پایینتر از هزینههای بین استانی است. افرادی که در یک محل کسب و کار دارند با قیمت پایینتر میتوانند به هم محلیهای خود پیامک ارسال کنند.
بامابانک ایران زمین در دسترس است
همچنین شهرام حاجقربانی، مدیر فنی پروژه باما در ادامه در خصوص مراحل اجرایی پروژه باما گفت: مراسم امضای تفاهمنامه در اسفند 1402 انجام شد و نسخه آزمایشی اپلیکیشن باما در اردیبهشت 1403 برای اولین بار در اختیار 100 شهردار منتخب محلات قرار گرفت تا بتوانیم یک فاز پایلوتی را شروع کنیم و آزمایشهای اپلیکیشن را انجام دهیم.
حاجقربانی افزود: در مرحله بعد اصلاحات اپلیکیشن انجام شد و در نهایت در تیرماه 1403 قرارداد همکاری بین باما و جامپ امضا شد و فاز اول پایلوت را در محله بهارستان شهر رباط کریم اجرایی کردیم.
وی اضافه کرد: در مرحله بعد برای زائران منتخبی که از سمت ستاد 2020 محله اعزام میشدند برای اربعین فراخوانی انجام شد و در اپلیکیشن باما افتتاح حساب کردند. داخل اپلیکیشن ما سرویس بیمه زائران را ارائه کردیم تا استفاده کنند.
مدیر فنی پروژه باما ادامه داد: در مرحله بعد موضوع افتتاح حساب بامابانک بود که اجرایی شده است. لینک آن در کافه بازار ایجاد شده و کاربران با جستجو در بازار میتوانند باما بانک را دریافت کنند. همچنین نسخه وب اپلیکیشن را نیز میتوانند bamabank.izbank.ir نسخه pwa را راهاندازی و استفاده کنند.
حاجقربانی افزود: مرکز ارتباط با مشتریان بانک ایران زمین به صورت 24 ساعته در اختیار باما بانک قرار دارد و کاربران اگر مشکلی داشتند میتوانند تماس بگیرند و راهنمایی لازم را دریافت کنند.
وی در خصوص سرویسهای اختصاصی اپلیکیشن باما گفت: کارت باما پلاس ترکیبی از کارت شناسایی و کارت بانکی یکی از سرویسهای اختصاصی اپلیکیشن باما است.
به گفته حاجقربانی، روی کارت اطلاعات شناسایی افراد و پشت کارت اطلاعات کارت بانکی شخص درج شده است. در حال حاضر این کارتها در اختیار کارکنان واحدهای مختلف از جمله کمیته امداد امام(ره)، هلال احمر، بهزیستی و ستاد اجرایی فرمان امام(ره) با توجه به رنگهای سازمانی صادر شده است.
مدیر فنی پروژه باما اضافه کرد: یکی دیگر از این سرویسهای اختصاصی سرویس تنخواه کارت محلات است که براساس رنگ سازمانی 5 نوع کارت مختلف طراحی شده است. این کارتها برای تنخواهداران محلات صادر و در اختیارشان قرار گرفته است. از امکانات این کارتها میتوان به کنترل ریزتراکنش توسط ستاد و بارگذاری اسناد مالی با تراکنشهای انجام شده توسط تنخواهداران اشاره کرد.
گفتنی است در پایان مراسم از نئوبانک باما به صورت رسمی با حضور مسئولان رونمایی شد.
ثبت دیدگاه