ایرانیها پول هتل و مسافرخانه نمیدهند
44 درصد ایرانی ها در سفر به خانه فامیل و آشنا میروند و عملا پول هتل و محل اقامت پرداخت نمیکنند.
به گزارش صنعتصنف، مرکز پژوهشهای مجلس در گزارشی ویژه به بررسی حدود یک دهه توسعه صنعت گردشگری در ایران پرداخته است، گزارشی که نشان میدهد 44 درصد مسافران ایرانی در این سالها خانه خود را به مقصد منزل دوستان و آشنایان در شهری دیگر ترک کردهاند و درواقع از خانهشان به خانه دیگر اعضا خانواده یا دوستان در شهر دیگر سفر کردهاند. در واقع حدود نیمی از مسافران ایرانی در سفرهای خودشان اصلا پول اقامت و هتل نمیدهند.
این گزارش نشان میدهد سفرهای داخلی در حدود یک دهه از سال90 تا 98 در خانوارهای ایرانی 3 برابر شده اما این سفرها تأثیر چندانی بر رونق گردشگری کشور نداشته است.
گزارش مرکز پژوهشهای مجلس به خوبی بیانگر آن است که هیچ برنامهای برای افزایش کیفیت سفر خانوارهای ایرانی در کشور وجود نداشته و در سالهای گذشته جهتگیری مناسبی درباره سیاستگذاری گردشگری داخلی رخ نداده و آنچه بهعنوان آمار در دسترس است، متأثر از برنامه نیست. به همین دلیل به رغم افزایش آمار سفر، کیفیت سفرهای داخلی به شدت پایین است و حتی توزیع سفر در بین خانوارهای ایرانی به صورت عادلانه رخ نداده است.
مرکز پژوهشهای مجلس اعلام کرده است که سرانه سفر خانوار به واسطه افزایش سفر «خانوارهای سفرکرده» زیاد شده است. در این گزارش اشاره شده است که سفر خانوار به معنای سفر یک عضو یا تمامی خانواده است. در سفرهای صورت گرفته طی نزدیک به یک دهه اخیر، به واسطه وجود «شکاف رفاهی» خانوارهای بیشتری به فکر کاهش هزینههای سفر بودند و به همین دلیل اقامت در خانه اقوام و دوستان، استفاده بیشتر از وسایل حملونقل شخصی، کاهش هزینههای مربوط به خرید سوغات و عدماستفاده از تورهای گردشگری، نتیجه شکاف رفاهی موجود است که مانع پیامدهای مطلوب و مورد انتظار در حوزه گردشگری داخلی شده است.
8 میلیون خانوار ایرانی 11 سال بدون سفر
طبق این گزارش در ۱۱سال گذشته، تعداد سفرها با نرخ متوسط سالانه ۱۷درصد در حال افزایش بوده و از 8/17میلیون سفر در سال۱۳۸۷ به 2/102 میلیون سفر در سال۱۳۹۸ رسیده است. مرکز پژوهشهای مجلس همچنین تأکید کرده است که سال ۱۳۹۸ به دلیل وقوع سیلاب بهاری با کاهش ناگهانی 10میلیون سفر داخلی، آسیب جدی به بخش سفر و گردشگری کشور وارد شد.
در ۱۱سال اخیر، سفر خانوارهای ایرانی از 2سفر به 6سفر افزایش یافت و ۳ برابر شد، اما ۸ میلیون خانوار که در طول سالهای اخیر آمارشان تقریبا ثابت مانده است هیچ سفری را تجربه نکردهاند. به همین دلیل مرکز پژوهشهای مجلس اعلام کرده است که رشد آمار سفر خانوارهای سفر رفته در این مدت به دلیل افزایش تعداد سفر در خانوارهای سفر رفته بوده که از 17میلیون و 600هزار خانوار سفر کرده در سال1387 به 25میلیون و ۴۰۰هزار خانوار در سال1398 رسید.
مرکز پژوهشهای مجلس همچنین حمایت از خانوارهای دارای مشکلات اقتصادی را که هرگز سفر نرفتهاند برای انجام یک سفر در سال، سودمند دانسته و تأکید کرده است که این اقدام علاوه بر افزایش ۴۰میلیون سفر و ایجاد اشتغال و کسبوکارهای وابسته، آثار فرهنگی و اجتماعی فراوان نیز خواهد داشت.
ثبت دیدگاه