فیروزه میدوک در کورههای مس میسوزد
فیروزههای معدن مس میدوک بهعنوان ماده اولیه مس استخراج و در کورههای مس ریخته و سوزانده میشود.
به گزارش پایگاه خبری صنعتصنف، رئیس انجمن صنفی کارفرمایی گوهرتراشان و گوهرشناسان ایران با بیان این مطلب در گفتوگو با صنعتصنف، اظهار داشت: روش استخراج انفجاری در معدن مس میدوک باعث شده هزاران تن فیروزه از بین برود علاوهبر اینکه ارزش افزوده این سنگ قیمتی بهعنوان ماده اولیه در کورههای مس سوزانده میشود.
مسعود کیانی با اشاره به استخراج غیراصولی سنگهای قیمتی که باعث هدر رفتن این ثروت ملی در کشور میشود، گفت: استخراج انفجاری باعث از بین رفتن کانی و ماده معدنی میشود؛ در حالیکه در بسیاری از کشورها استخراج سنگهای قیمتی با استفاده از روشهای نوین مبتنی بر فشار آب (واترجیت) انجام میشود.
کیانی با اشاره به ذخایر غنی فیروزه در معدن مس میدوک و نادیده گرفتن آن از سوی صاحبان معدن بهعنوان ثروت و منبع ملی، خطرنشان کرد: معدن مس میدوک ذخایر غنی فیروزه دارد و میتوان گفت از لحاظ حجم بزرگترین معدن فیروزه جهان است اما معدندار این فیروزه را بهعنوان ماده اولیه مس استخراج و آن را در کورههای مس میریزند و میسوزانند.
وی تصریح کرد: در استخراج این معدن اگر قرار باشد ۱۲۰ کیلو مس ۱۲ عیار تولید شود، یک تن فیروزه باید از بین برود، در حالیکه ارزش مالی یک تن فیروزه یک و نیم میلیارد تومان است. همچنین یک کیلو فیروزه تراشخورده متوسط برابر ۲۳۰۰ دلار و ۲۳ بشکه نفت به قیمت هر بشکه ۷۰ دلار برآورد میشود، اما با این وجود معادن فیروزه در کشور تاکنون نتوانستهایم ارزش افزوده این بخش از اقتصاد را فعال کنیم.
گوهرهای ایران به ثمن بخس قاچاق میشود
کیانی با اشاره به وجود دیگر معادن سنگهای نیمهقیمتی در ایران ازجمله گارنت سبز، ولفونیت، آپاتیت، کوارتز، عقیق و ... در استان کرمان و دیگر استانها و شهرهای کشور اظهار داشت: روستای باغ برج کرمان بهترین گارنت سبز دنیا را دارد که قیراطی ۱۰۰۰ دلار به فروش میرسد و بهعنوان نشان تجاری در روسیه، پاکستان و دبی فروخته میشود.
وی یادآور شد: پرداخت قیمت کیلویی 1.5 میلیارد تومانی آن برای فعالان گوهرسنگ ایران دشوار است اما تاجران خارجی آن را به دلار، حدود ۴۰۰ میلیون تومان میخرند و به صورت قاچاق از کشور خارج میشود.
بهگفته وی، یک کیلو گارنت تراشخورده کرمان معادل ۵ میلیون دلار و ۷۰ هزار بشکه نفت است ولی ما نتوانستهایم از این ظرفیت استفاده کنیم.
کیانی، سنگ ولفونیت در معدن انارک و سنگ آپاتیت در معدن اسفوردی را از دیگر سنگهای قیمتی دانست که ارزش افزوده بالایی دارد، اما بهدلیل شیوه نادرست استخراج آنها، امکان بهرهمندی از ارزش افزوده آن از بین میرود.
رئیس انجمن صنفی کارفرمایی گوهرتراشان و گوهرشناسان ایران با اشاره به اینکه ایران میتواند کریدور فرآوری گوهرسنگ دنیا باشد، گفت: ایران بهدلیل برخورداری از انرژی و نیروی کار ارزان و همجواری با کشورهایی همچون افغانستان، پاکستان و تاجیکستان که پتاسیل بالایی در معادن گوهرسنگ دارند، میتواند به یکی از مراکز اصلی فرآوری گوهرسنگها در جهان تبدیل شود اما بهدلیل عدم توجه مسئولانه به این صنعت و فهم درست از ظرفیتها و پتانسیلهای آن در کشور، از این مهم غفلت شده است.
ثبت دیدگاه