وزارت نیرو: باید همدلی کنیم
وزارت نیرو: باید همدلی کنیم؛ وزارت نیرو خطاب به وزارت نفت نوشت: امید است با همدلی و دلسوزی که در بین هر دو وزارتخانه وجود دارد، همچون گذشته بتوانیم از مسیر سخت چند روز آینده گذر کنیم.
به گزارش صنعتصنف، وزارت نیرو در واکنش به انتشار مطالبی از سوی وزارت نفت درخصوص خاموشیهای اخیر، توضیحاتی را منتشر و اعلام کرد که روز سهشنبه ۲۳ بهمنماه به میزان 67 میلیون مترمکعب گاز تحویل نیروگاهها شد که در مقایسه با روز مشابه سال گذشته ۶۴ درصد کاهش داشته است.
پس از انتشار توضیحات وزارت نفت خطاب به وزارت نیرو در خصوص خاموشیهای اخیر، وزارت نیرو در توضیحاتی خطاب به وزارت نفت، ضمن انتقاد از بیان غیرمسئولانه برخی مطالب، اعلام کرد که برخی نیروگاهها سوخت ندارند.
متن کامل توضیحات وزارت نیرو بدین شرح است: «از سالیان گذشته با افزایش برودت هوا و بالا رفتن مصرف گاز در فصل زمستان، محدودیتهایی برای تامین برق و گاز در بخش های خانگی و تجاری به وجود میآمد و امسال نیز با شروع فصل سرما و افزایش بیسابقه مصرف گاز خانگی که طی گزارش شانا در دی و بهمن سال جاری در برخی از روزها به رکورد 681 میلیون مترمکعب در روز رسید، به ناچار جهت تامین گاز کافی و بدون وقفه برای مشترکان خانگی و حفظ پایداری شبکه گاز کشور، گاز کمتری به نیروگاهها به خصوص در نیمه شمالی کشور تحویل شد.
به عنوان نمونه و فقط در جهت پاسخگویی به مورد اشاره شده در خبرگزاری شانا، در روز 23 بهمنماه، به میزان 67 میلیون مترمکعب گاز تحویل نیروگاهها شد که در مقایسه با روز مشابه سال گذشته که 187 میلیون مترمکعب در روز بود 64 درصد کاهش داشته است. گرچه زحمات و تلاش های همکاران شرکت گاز در تامین گاز مصارف مختلف کشور شایسته قدردانی و سپاس است، اما بدیهی است که تامین برق پایدار به تامین به موقع و به اندازه گاز برای نیروگاهها وابسته است.
در ادامه با عنایت به اینکه در گزارش فوقالذکر وزارت نیرو و همکاران تلاشگر این وزارتخانه متهم به سوءمدیریت در سبد سوخت شده بودند به اطلاع میرساند در دوماهه دی و بهمن امسال 832 میلیون مترمکعب نسبت به سال گذشته گاز کمتری به نیروگاهها تحویل شده است، این در حالی است که تامین سبد سوخت نیروگاهها توسط وزارت نفت انجام میگیرد و لذا برای جبران کمبود گاز مورد نیاز، ناچارا مازوت و گازوئیل بیشتری در نیروگاهها نسبت به سال گذشته مصرف شده است که با توجه به ناکافی بودن آن و کاهش ذخیره مخازن سوخت مایع، تعدادی از نیروگاههای کشور علیرغم آمادگی کامل به علت نداشتن سوخت از مدار خارج شدهاند.
بر این اساس انتظار میرود در شرایطی که همکاران خط مقدم وزارت نفت و وزارت نیرو در تامین برق، گاز و سوخت مایع با تلاش میکنند تا انرژی لازم را برای مصارف خانگی و نیروگاه ها و صنایع کشور تامین کنند، روابط عمومیها نیز وظیفه دارند با انتشار مطالب و بیاینههای امید آفرین از بروز اختلافات پرهیز نماید.
امید است که با همدلی و دلسوزی که در بین هر دو وزارتخانه وجود دارد، همچون گذشته بتوانیم از مسیر سخت چند روز آینده نیز گذر کرده و خادمین خوب و متحدی برای مردم ایران اسلامی باشیم».
اطلاعیه وزارت نفت
گفتنی است، وزارت نفت در خصوص بروز خاموشیهای اخیر در کشور اطلاعیهای صادر کرد که متن آن بدین شرح است:
«تأمین پایدار انرژی در کشور مستلزم مدیریت دقیق سبد سوخت از سوی نیروگاهها است. این سبد شامل گاز طبیعی، نفتگاز و نفتکوره است که در مجموع به آن «سوخت معادل» گفته میشود. برنامهریزی صحیح در مصرف این سوختها، نقش کلیدی در جلوگیری از مشکلات احتمالی در تولید برق دارد.
در حالی که آمارها نشان میدهد مدیریت صحیح سبد سوخت میتوانست از مشکلات اخیر جلوگیری کند، وزارت نیرو بهجای تمرکز بر سیاستگذاری صحیح و اجرای مصوبات مرتبط با مصرف سوخت مایع، تلاش دارد با فرافکنی، کمبود گاز را عامل اصلی خاموشیها جلوه دهد، این در حالی است که تأمین گاز و سوخت مایع، حتی فراتر از تعهدات انجام شده و در بسیاری از روزها بیش از میزان تکلیفشده به نیروگاهها تحویل داده شده است. نادیده گرفتن این واقعیت و چشمپوشی از نقش مدیریت نامناسب سوخت معادل، نهتنها مشکل را حل نمیکند، بلکه میتواند زمینهساز چالشهای مشابه در آینده باشد.
بر اساس دستورالعملهای بالادستی، نیروگاهها موظفند در فصول مختلف سال، بهویژه در تابستان که فرصت مناسبی برای ذخیرهسازی سوخت مایع فراهم است، سبد سوخت خود را بهگونهای مدیریت کنند که در ماههای سرد سال، تأمین برق بدون چالش ادامه یابد.
در اوایل مرداد امسال، تصمیمی اتخاذ شد که نیروگاهها را مکلف میکرد از 10 مرداد به بعد، روزانه 40 میلیون لیتر نفتکوره مصرف کنند، این در حالی است که مصرف واقعی در نیروگاهها بهطور میانگین تنها 24 میلیون لیتر در روز بوده است. نتیجه این عدم مصرف، کاهش 2.3 میلیارد لیتر نفتکوره در نیروگاهها بود که بهجای آن، نفتگاز بیشتری مصرف شد، این موضوع نشاندهنده عدم مدیریت بهینه سبد سوخت و تأثیر آن در تأمین انرژی در ماههای سرد سال است.
با وجود افزایش بیسابقه مصرف گاز در دی و بهمن امسال که در برخی روزها رکورد 681 میلیون مترمکعب در روز را ثبت کرد، شبکه گازرسانی کشور پایدار باقی ماند و گاز مورد نیاز نیروگاهها مطابق تکالیف بالادستی تحویل شد، افزون بر این، میانگین تحویل نفتگاز به نیروگاهها 55 درصد بالاتر از تعهدات ابلاغی در سال 1403 بوده است.
همچنین، طبق آمار رسمی، مقدار تحویل سوخت مایع به نیروگاهها در بهمن 86 میلیون لیتر در روز بوده که 24 درصد بیشتر از سال گذشته است، این افزایش تأمین، بیانگر تعهد وزارت نفت در پشتیبانی از تولید برق پایدار در کشور است.
مدیریت تأمین برق در کشور وابسته به تنظیم صحیح سبد سوخت نیروگاههاست. در صورتی که مصرف نفتکوره در فصل گرم سال مطابق برنامهریزی انجام میشد، امکان استفاده بهینه از منابع در ماههای سرد سال فراهمتر بود، با این حال، تأمین سوخت مورد نیاز نیروگاهها در دی و بهمن، مطابق تکالیف ابلاغی و حتی در بعضی روزها فراتر از آن انجام شده است که نشان از پایبندی وزارت نفت به وظایف خود در قبال تأمین پایدار انرژی دارد.
متعاقباً گزارشهای مبسوط و شفاف برای اطلاع افکار عمومی منتشر میشود».
ثبت دیدگاه