بحران امنیت غذایی و تأمین آب شرب

بحران امنیت غذایی و تأمین آب شرب

بحران امنیت غذایی و تأمین آب شرب؛ مصرف ۹۲ درصدی منابع آب تجدیدپذیر، در حالی که استاندارد جهانی آن ۴۰ درصد است، امنیت غذایی و تأمین آب شرب را در معرض بحران قرار داده است.

به گزارش ، ایران با بحران شدید منابع آبی روبه‌روست؛ سالانه ۳۰ سانتی‌متر فرونشست زمین در مناطق مختلف گزارش می‌شود و ۳۸۰ دشت عمده کشور در وضعیت بحرانی قرار دارند.

از سوی دیگر، ۷۳ درصد از بارندگی‌های کشور تبخیر شده و تنها ۱۰۳ میلیارد مترمکعب آب باقی می‌ماند، در حالی که مصرف آب در ایران، به‌ویژه در بخش کشاورزی، بسیار بالاتر از حد استاندارد است.

 با برداشت بی‌رویه ۱۴۹ میلیارد مترمکعبی از منابع زیرزمینی، بسیاری از آبخوان‌ها به مرحله‌ای رسیده‌اند که حتی با بارش‌های مناسب نیز قابل احیا نخواهند بود.

این شرایط، علاوه بر تهدید منابع آب، زیرساخت‌های کشور را نیز با خطرات جدی مواجه کرده است. مصرف ۹۲ درصدی منابع آب تجدیدپذیر، در حالی که استاندارد جهانی آن ۴۰ درصد است، امنیت غذایی و تأمین آب شرب را در معرض بحران قرار داده است.

به گفته کارشناسان، اگر فقط ۱۰ درصد مصرف آب در بخش کشاورزی بهینه شود، می‌توان تا حدی از فشار بر منابع کاست. اما در صورت ادامه روند فعلی، مهاجرت گسترده از روستاها، از بین رفتن مشاغل مرتبط با آب و تشدید تنش‌های اجتماعی، تهدیدات جدی پیش روی کشور خواهد بود.

با کاهش منابع آبی، بخش کشاورزی که بیش از ۸۰ درصد از مصرف آب کشور را به خود اختصاص داده، با کاهش تولید روبه‌رو شده و این امر می‌تواند باعث مهاجرت روستاییان به شهرها و ایجاد تنش‌های اجتماعی و اقتصادی شود.

کاهش ذخایر آب، کاهش سطح آب شرب در شهرهای بزرگ مانند تهران و کاهش تأمین آب برای صنایع، چشم‌انداز تلخی را برای تأمین امنیت غذایی و بهداشت عمومی کشور رقم زده است.
 

ثبت دیدگاه

شکیبا باشید ...