احیای جایگاه اقتصادی ایران در بازار آفریقا
احیای جایگاه اقتصادی ایران در بازار آفریقا؛ ایران با توجه به ظرفیتهای تاریخی و فرصتهای نوین در حوزههای معدنی، کشاورزی و فنی مهندسی به دنبال احیای جایگاه خود در بازار پررونق آفریقا است.
به گزارش صنعتصنف، سخنگوی کمیسیون توسعه تجارت خانه صنعت، معدن و تجارت با بیان این مطلب در سومین اجلاس همکاریهای ایران و آفریقا، درباره تاثیر این اجلاس بر تجارت دو کشور اظهار داشت: تجارت با آفریقا در سه دهه گذشته برای ایران اهمیت داشته است؛ تجارت با این نقطه از جهان از دهه ۷۰ خورشیدی مورد توجه حوزه سیاست خارجی ایران قرار گرفت اما آنچه که در حوزه سیاسی و اقتصادی رخ داد با یکدیگر همخوانی نداشت و حوزه اقتصادی عقب تر از موضوعات سیاسی بود.
سیدروحالله لطیفی افزود: قاره آفریقا یکی از قارههای پرجمعیت دنیاست که ۵۴ کشور را در بر میگیرد و حجم تجارت خارجی آن ۱۲۰۰ میلیارد دلار است؛ ضمن اینکه آفریقا نه تنها تامینکننده مواد اولیه ارزشمندی مانند طلا، الماس، چوب و محصولات کشاورزی است، بلکه بهشت سرمایهگذاری در حوزه معادن، نفت، پتروشیمی، محصولات کشاورزی و زیرساختها محسوب میشود و رقابت جدی بین قدرتهای جهانی برای حضور در این قاره وجود دارد.
بنابر اعلام ستاد خبری سومین اجلاس همکاریهای ایران و آفریقا، سخنگوی کمیسیون توسعه تجارت خانه صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه قاره پرجمعیت آفریقا یکی از کانونهای اصلی رقابت قدرتهای اقتصادی دنیا به شمار می رود، تصریح کرد: در حال حاضر برخی کشورهای افریقایی که رشد اقتصادی سریعی دارند باعث شده تا بسیاری از کشورها همچون آمریکا، اروپا، چین، هند و در منطقه ما کشورهای امارات و ترکیه بر سر حضور در این قاره رقابت داشته باشند و بتوانند سهم قابل توجهی از منابع این کشورها و حوزه تجارت و سرمایهگذاری در حوزه زیرساختها و تبدیل مواد اولیه به محصولات نهایی را داشته باشند.
لطیفی اضافه کرد: کشور ما نیز با وجود اینکه که سه دهه به این قاره توجه داشته و از سوی دیگر خاطره بدی از ایرانیان در اذهان مردم این قاره وجود ندارد و مستعد این است که در قاره آفریقا حضور پررنگ تری داشته باشد اما متاسفانه میزان ورود ما در حوزه تجاری به اندازه وسعت اقتصادی این منطقه و حتی سهم ما در بازار این قاره به اندازه خیلی از کشورهای دیگر نیست.
وی براین باور است که پس از برگزاری 2 دوره از این اجلاس و همزمانی آن با نمایشگاه توانمندیهای صادرات ایران باید نشان داد که تجارت با قاره آفریقا برای ما اهمیت دارد اما باید توجه ویژهای به زیرساخت های ارتباطی مانند حوزه حملونقل، حوزه شناخت کالاهای ایرانی در قاره افریقا و شناخت ظرفیتهای بازار افریقا برای تجار و تولیدکنندگان و تسهیل جابجایی پول و هدایت منابع و یارانه به این سمت را داشته باشیم.
سیدروحالله لطیفی افزود: ایران نیز با توجه به ظرفیتهای تاریخی و فرصتهای نوین در حوزههای معدنی، کشاورزی و فنی- مهندسی دارد و در سومین اجلاس مشترک ایران و آفریقا به دنبال احیای جایگاه خود در این بازار پررونق است.
وی اظهار داشت: با وجود رشد اقتصادی سریع برخی کشورهای آفریقایی و رقابت شدید قدرتهایی مانند چین، هند، امارات و ترکیه، ایران هنوز نتوانسته سهم مناسبی از این بازار را به دست بیاورد، در حالی که تجارت ایران با آفریقا در سال ۱۴۰۱ تنها ۱.۲ میلیارد دلار (یک هزارم ظرفیت کل قاره) بود، این رقم در سال ۱۴۰۲ با کاهش ۵۰ درصدی نیز روبهرو شد.
سخنگوی کمیسیون توسعه تجارت خانه صنعت، معدن و تجارت تصریح کرد: عمده مشکل به زیرساختهای ضعیف ارتباطی باز میگردد. بیش از ۸۵۰ میلیون دلار صادرات ایران به آفریقا در سال گذشته بود که به طور عمده از طریق کشورهای ثالث مانند امارات، عمان و ترکیه انجام میشود.
ثبت دیدگاه