تکرار زمینلغزش اتوبان همت در اتوبانهای پایتخت
آبیاری بیش از حد و خاک ناپایدار موجب زمینلغزش در اتوبان همت شد.
به گزارش صنعتصنف به نقل از ایسنا، مشاهده تیم تحقیقاتی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی از زمینلغزش اتوبان همت نشان میدهد که این حادثه بهدلیل وجود خاک ناپایدار و آبیاری بیش از حد رخ داده است.
علی بیتاللهی، عضو هیات علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با اشاره به رخداد زمینلغزش در اتوبان همت، گفت: صبح چهارشنبه ۳۱ فروردین ماه در مسیر شرق به غرب در یال شمالی اتوبان همت و در ۵۰۰ متری تقاطع این اتوبان با اتوبان چمران، زمینلغزشی رخ داده است.
وی اظهار داشت: در این پدیده یک توده خاکی از دامنه پرشیب مشرف به اتوبان همت به ابعادی حدود ۲۰ متر بر ۱۵ متر دچار ناپایداری شده و با حرکت رو به پایین، باند کندرو اتوبان را مسدود کرده و این توده خاکی، حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ مترمکعب جابهجا میشود.
بیتاللهی خاطرنشان کرد: علاوهبر آن برخی از درختانی که در این دامنه چمن کاری وجود داشتند، در این پدیده جابهجا شدهاند.
این عضو هیات علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با بیان اینکه بعد از این حادثه به همراه تیم تحقیقاتی در این منطقه حاضر شدیم، ادامه داد: مشاهدات ما نشان میدهد در این دامنه برای پایداری، از ژئوتکستایل که یک ماده پلیاتیلنی برای تثبیت دامنه است، استفاده شده و همچنین سیستم زهکشی نیز مورد استفاده قرار گرفته است.
وی اضافه کرد: دامنه این منطقه پرشیب بوده، بهگونهای که بالا رفتن از آن به دشواری امکانپذیر است و این دامنه با خاک تحکیمنیافته و سست پوشیده شده است و به نظر میرسد به دلیل آبیاری بیش از حد موجب این رخداد شده است.
بهگفته وی آبیاری بیش از حد موجب اشباع شدن خاک و حرکت خاک به سمت پایین دست و اتوبان شده است.
بیتاللهی، علت اصلی این رخداد را شیب دامنه، جنس خاک ناپایدار و آبیاری بیش از حد عنوان کرد و ادامه داد: این آبیاری بهگونهای بوده است که در واریزهای خاکی دامنه، آب جمع شده بود و این امر نشان میدهد که توده خاکی جابهجا شده در این منطقه مملو از آب بوده است.
وی با تاکید بر اینکه آب زیاد موجب ناپایداری شده است، یادآور شد: در این حادثه البته ممکن است ارتعاشات ناشی از حرکت خودروها مؤثر بوده است.
بیتاللهی اظهار کرد: نکته مهم در این رخداد این است که دامنههای مشرف به اتوبانها و معابرهای اصلی به ویژه در مناطق شمالی شهر تهران کم نیست و لازم است درباره پایداری این دامنهها به ویژه در زمینه آبیاری آنها دقت بیشتری به عمل آید؛ چراکه به ویژه در دامنههایی که ناپایداری دارند، ممکن است در اثر زلزله و ارتعاشات قوی، مسیرها را مسدود کنند.
وی تصریح کرد: برای چنین دامنهها و معابری باید حتما بازرسیهای دورهای برای اطمینان از عملکرد زهکشها و پایداری دامنهها به ویژه برای تهران به عمل آید.
ثبت دیدگاه